Laudame Financials Ontdek meer

Het vermogen om gegevens te verzamelen, te analyseren en te gebruiken om beslissingen te maken is cruciaal voor vrijwel iedere organisatie. Toch is het voor veel bedrijven een uitdaging om hun data effectief te beheren en te benutten. “Zo is de welbekende uitspraak ‘garbage in is garbage out’ één van de valkuilen die effectieve dashboarding, en daarmee het creëren van waardevolle inzichten voor betere besluitvorming, in de weg zit”, vertellen onze consultants Cees de Vreugd en Erwin Steller. Hoe u deze valkuil vermijdt? En waar u nog meer rekening mee moet houden? Wij zetten het op een rij, samen met onze tips.

Het belang van effectieve dashboarding

In welke branche u ook actief bent en ongeacht de grootte van uw bedrijf: effectieve dashboarding en datagestuurd werken zijn essentieel voor moderne organisaties. Met behulp van dashboards kunt u namelijk strategische beslissingen nemen op basis van feitelijke inzichten, in plaats van aannames te doen of af te gaan op onderbuikgevoel. Om tot een effectieve visuele weergave van de bedrijfsdata te komen, is het noodzakelijk om diverse zaken onder de loep te nemen. Zo zijn het identificeren van KPI’s, het vaststellen van de informatiebehoefte en het vertalen van strategische doelen naar concrete meetpunten belangrijk voor het succes van dashboarding.

Valkuil 1: Onvoldoende vastgestelde informatiebehoefte

Bij het opzetten of optimaliseren van dashboards zien wij in de praktijk dat er snel voorbij wordt gegaan aan de eindgebruiker. Beschrijf daarom adequate ‘user stories’ en valideer ze tijdens de refinementsessie om de informatiebehoefte te verduidelijken, nog voordat u dashboards bouwt.

Bijkomend voordeel: door de eindgebruiker vanaf het begin te betrekken, zal deze doorgaans meer eigenaarschap nemen over onder andere het borgen van de dashboardingprocessen. Om de informatiebehoefte goed te bepalen is het van belang om te kijken naar de beslissingen die de eindgebruiker moet nemen om zijn of haar werk goed te kunnen doen.

Valkuil 2: Bronsystemen onvoldoende gestroomlijnd voor datamanagement

Dashboards zonder betrouwbare data zijn niets waard. Kijk dan ook kritisch naar hoe de data wordt ingevoerd en of het bronsysteem op orde is. Leg vast wie de eigenaar van de data is en welke bron gebruik wordt als data op meerdere plekken beschikbaar is.

Maak gebruik van tools die de datakwaliteit monitoren en regel een proces in om indien nodig de datakwaliteit te verbeteren. In sommige gevallen kan een dashboard juist inzicht geven in waar het bij de brondata spaak loopt en kan het opzetten of optimaliseren van effectieve dashboards een stimulans vormen om het datamanagement op orde te brengen. Kortom data management en governance zijn onmisbaar voor succesvol datagedreven werken en effectieve dashboarding.

Valkuil 3: Onvoldoende kennis van werken met data

Werken met data vereist nieuwe vaardigheden waarin organisaties moeten investeren. Naast het werken met de tools en dashboards is het van belang om te snappen hoe de data moet worden gelezen en geïnterpreteerd. Investeer daarom in de medewerkers door werken met data onderdeel te maken van hun persoonlijke ontwikkeling. Door middel van een datavolwassenheidscheck kunt u te weten komen waar het verbeterpotentieel van uw bedrijf zich bevindt.

Grip op morgen door datagestuurd werken & effectieve dashboarding

Wilt u datagestuurd werken en dashboarding een prominente(re) plek geven in uw bedrijf? Laudame biedt professionele begeleiding. Dit doen wij met een team consultants, ieder met een eigen expertise. Wij hebben experts in huis met technische kennis van tools zoals Power BI, maar ook projectmanagers die zorgen voor een goed verloop vanaf het opstellen van de KPI’s tot aan het ontwikkelproces en de inbedding van dashboards in de organisatie.

Wij stellen kritische vragen, blijven het grote geheel overzien en toetsen dashboards aan de bedrijfsbrede strategie: “Als we de opdracht hebben afgerond, moet ik de organisatie met een gerust hart kunnen verlaten en weten: we hebben echt een toegevoegde waarde geleverd”, aldus onze consultant Cees.

Dankzij de ervaring van onze experts kunnen we binnen relatief korte tijd significante verbeteringen realiseren in dashboarding en datagestuurd werken voor organisaties. Zo kunnen we voor het MKB in gemiddeld 3 weken grote slagen slaan met dashboarding. Daardoor heeft u 24/7 inzicht in de stand van zaken en kunt u tijdig acteren. Daarin bouwen we pragmatisch door op dat wat er al is.

Is jouw organisatie toe aan de eerste, of juist vervolgstappen in datagestuurd werken?

Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden voor jouw organisatie. Laat je gegevens achter via het formulier, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.