Robert Walraven heeft als Interim Finance Manager vanuit Laudame Financials al veel gezien in zijn carrière. De afgelopen twee jaar was hij als interim Finance Director EMEA actief bij Interface en hij vat die periode samen met bovenstaande quote. Een prachtig voorbeeld van de perfecte match in de praktijk. Benieuwd naar zijn uitdagingen tijdens deze opdracht en het duurzaamheids-DNA van Interface? Hij vertelt er meer over in dit artikel.
Vertel Robert, hoe is deze opdracht eigenlijk tot stand gekomen?
“Vanwege Daniëlle Verschuur’s promotie tot VP Finance binnen Interface was zij op zoek naar een nieuwe invulling voor de rol van Finance Director. Vanuit de lange en goede samenwerking met Laudame Financials werd Jan-Willem als business consultant daarbij betrokken, om te sparren over de juiste invulling van deze rol. Om meerdere redenen is er toen gekozen voor een senior interim financial met brede ervaring om de periode van twee jaar te overbruggen waarin Henda, één van de teamleads, kon worden voorbereid op het overnemen van deze positie.”
Was dat ook direct je belangrijkste doel in deze opdracht?
“Er komt natuurlijk veel meer kijken bij een interim opdracht van twee jaar, zeker in een dergelijke functie, maar in de kern waren er drie hoofduitdagingen.
- De eerste was het coachen van drie direct reports en specifiek het begeleiden van Henda om mij op te volgen bij het aflopen van deze opdracht.
- De tweede uitdaging was het verbeteren van de efficiency van het FSSC, waar ongeveer 35 medewerkers werken. Daarin kon ik mijn ervaringen vanuit Shell, met het opzetten van een FSSC in Krakow, goed toepassen.
- De grootste uitdaging zat in het legal entity integration project. Interface heeft het Duitse nora overgenomen in 2018 en aan de integratie van de Europese entiteiten was bij de start van mijn opdracht nog veel te doen. Er lag een adviesrapport vanuit de accountant, maar verdere stappen waren niet gezet. Dit was een flinke uitdaging en daarmee een heel leerzaam project voor mij, dat het zoveel voor mij nieuwe elementen omvatte maakte het extra leuk.”
Gedurende de opdracht komen daar natuurlijk diverse nieuwe projecten bij. Denk aan het introduceren van een cashflow forecast model, het integreren van ruim 1.200 grootboekrekeningen naar de consolidatiesoftware en het opstarten van een dividendflow richting de moedermaatschappijen.”
“Duurzaamheid zit in het DNA van Interface”
En hoe kijk je nu terug?
“Met een tevreden en goed gevoel. Het was een leerzame en waardevolle periode waarin we veel hebben kunnen realiseren binnen Interface. Concrete voorbeelden zijn het reorganiseren en optimaliseren van het grootboek team van het FSSC en de afdeling creditmanagement waarin flinke efficiencyslagen zijn gerealiseerd. De juridische integratie van nora en Interface entiteiten was voor mij één van de hoogtepunten, juist omdat het zoveel nieuwe elementen omvatte. Misschien wel het belangrijkste resultaat voor mij is dat ik vol vertrouwen de rol kan overdragen aan Henda omdat zij echt op haar plek zit in deze nieuwe rol.”
Hoe zou je deze interim opdracht samenvatten?
“Ik had niet verwacht op dit punt in mijn carrière nog zoveel nieuwe dingen te leren! Dat zat in nieuwe elementen zoals het legal entity project, maar ook in het dagelijkse contact met collega’s en het coachen en begeleiden van mijn team. Dat maakte deze rol voor mij extra leuk en waardevol! Laudame heeft voor mij weer bewezen in staat te zijn de perfecte match te realiseren Ik zou direct weer tekenen voor nieuwe interim uitdaging in een vergelijkbare rol bij een vergelijkbaar bedrijf. Al betwijfel ik of er veel bedrijven zijn die echt op Interface lijken.”
Wat maakt Interface zo bijzonder?
‘’Binnen Interface werken wereldwijd zo’n 3.600 mensen waardoor het, zeker in vergelijking met mijn vorige opdrachten bij Shell, een stuk minder corporate is. Tegelijkertijd had ik wel te maken met een hele interessante mix van de lokale wetgevingen in EMEA en de Amerikaanse wetgeving vanuit het hoofdkantoor. Dat heb ik ook altijd geprobeerd mee te geven aan kandidaten die hier kwamen solliciteren of tijdelijk kwamen werken. Die dynamiek binnen de schaal van Interface is erg bijzonder.
Maar wat Interface echt bijzonder maakt is de focus op sustainability. Niet vanwege naderende wetgeving of het oppoetsen van een imago, maar vanuit een intrinsieke motivatie om als bedrijf geen negatieve stempel te drukken op deze aarde. Dat begon al in 1994 en merk je inmiddels in alle poriën van het bedrijf. Een mooi voorbeeld daarvan is de ontwikkeling van een nieuwe productielijn waardoor een bitumensamenstelling kon worden vervangen door biologische producten. Een flinke investering die ook de kostprijzen laat stijgen, zonder dat de verkoopprijzen daar direct van profiteren. Dat gebeurt vanuit het geloof dat het beter is voor de planeet.”
Laudame springt er met kop en schouders bovenuit
“In de afgelopen twee jaar heb ik vanuit deze rol met verschillende bureaus samengewerkt, tussen de 50 en 100 kandidaten gesproken en dan is het gaaf om te merken dat Laudame er met kop en schouders bovenuit steekt. Ook aan de inhurende kant kreeg ik keer op keer de bevestiging van waar Laudame als organisatie voor staat en in gelooft. Er wordt veel tijd en energie besteed aan de match en dat betaalt zich uit. Dat was zeker niet het geval bij alle andere partijen die soms hele slechte matches voorstelden. Natuurlijk ben ik een beetje gekleurd, maar het verschil vond ik opvallend groot!”