Wat breng je mee?
- HBO / WO werk- en denkniveau
- Minimaal 5 jaar relevante werkervaring
- Analytische vaardigheden
- Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal
- Verbeteringsgericht en gedreven
Wat krijg je?
- €47.500 - €64.000 bruto p/j (afhankelijk van kennis en ervaring)
- 13e maand
- 40-urige werkweek
- 25 vakantiedagen
- Ontwikkelingsmogelijkheden via de Laudame Academy + mogelijkheden voor het volgen van een (post)master
- Leaseauto
- Jaarlijkse skivakantie
Wat doe je?
Vacature
Als Medior Controller bij Laudame Financials ben je verantwoordelijk voor tijdelijke projecten bij opdrachtgevers met een focus op Financial Control, Business Control, of een combinatie hiervan. Je bent verantwoordelijk voor de cijfers, analyses en adviezen voor een organisatieonderdeel, zoals een afdeling of business unit. Je hebt junior-collega’s onder je hoede en bent ook het aanspreekpunt voor andere collega’s. Tevens wordt van je verwacht dat je actief nadenkt over hoe de organisatie efficiënter met control om kan gaan. Je neemt initiatief en stelt kritische, open vragen om de organisatie vooruit te helpen.
Bij Financial Control-opdrachten richt je je op de externe verantwoording van alle cijfers. Deze cijfers moeten aan de bijbehorende richtlijnen voldoen (bijvoorbeeld voor jaarverslaggeving) en correct, volledig en tijdig gepubliceerd worden. Ook moeten de cijfers bruikbaar zijn: collega’s binnen de desbetreffende organisatie moeten hier echt iets mee kunnen. Verder heb je regelmatig contact met externe stakeholders, bijvoorbeeld accountants.
Bij Business Control-opdrachten ben je de business partner als het aankomt op interne verbeteringen en verzoeken uit de organisatie. Op basis van maandelijkse analyses en rapporten adviseer je, voornamelijk managers, hoe de bedrijfsvoering beter kan. Ook denk je na over efficiëntere werkwijzen en behandel je dagelijks allerlei vragen en verzoeken vanuit de hele organisatie.
Je werkt minimaal vier maanden fulltime bij opdrachtgevers op locatie, waar je veel vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt. Je werkt in cycli en met deadlines, dus geen enkele werkweek is hetzelfde.
Luister hier naar de Laudame-podcastaflevering ‘Van accountancy naar het bedrijfsleven’.
“Als je het leuk vindt om veel vrijheid en verantwoordelijkheid te krijgen tijdens opdrachten die soms onvoorspelbaar zijn, en je het een uitdaging vindt om afdelingen en collega's te overtuigen en met je mee te krijgen, dan is dit een baan voor jou.”
Werkweek
-
08:30Weekstart
-
09:30Boekingen analyseren
-
12:00Lunch
-
12:30Omzet boeken
-
13:30Conceptcijfers opmaken
-
14:30Tweewekelijks controloverleg
Tweewekelijks controloverlegHet verschilt per organisatie hoe vaak je overleggen hebt en met welke collega's. Bij Business Control-opdrachten heb je over het algemeen vaker terugkerende overleggen gezien je adviserende rol richting de organisatie. Meestal is er ook sprake van een terugkerend Business Control overleg, waarin zowel Finance Control als Business Control samenkomen.
-
15:30Conceptcijfers opmaken
-
08:30Dagstart
-
09:00Conceptcijfers opmaken + opsturen
-
11:00Omzet boeken
-
12:00Lunch
-
12:30Overleg manager conceptcijfers
-
13:30Overleg lijnmanager conceptcijfers
Overleg lijnmanager conceptcijfersDe lijnmanager is verantwoordelijk voor een afdeling of business unit. Daarom is het belangrijk dat je de conceptcijfers altijd met hem of haar bespreekt. Jullie overleggen bijvoorbeeld wat wel en niet meegenomen moet worden in de kosten en welke orders al afgesloten zijn.
-
14:30Conceptcijfers definitief maken
-
15:30Junior-collega begeleiden
-
16:30Omzet boeken
-
08:30Dagstart
-
09:00Overleg MT
-
10:00Junior-collega begeleiden
-
11:00Overleg manager
-
12:00Lunch
LunchNormaal gesproken lunch je bij de opdrachtgever op locatie, dit kan er per opdrachtgever weer anders uitzien. Meestal lunch je in de kantine of het bedrijfsrestaurant met collega's en bij veel organisaties wordt er ook even gewandeld tijdens de lunch.
-
12:30Conceptcijfers wijzigen
-
14:30Financieel overleg
-
15:00Cijfers presenteren interne afdelingen
-
17:30Intervisie Laudame
Intervisie LaudameJe hebt vier keer per jaar intervisieavond met enkele collega's van Laudame met een soortgelijke functie. Deze avond gaat niet alleen over ontwikkeling, maar ook vakinhoudelijk wordt er veel gediscussieerd. Daarnaast heb je maandelijks op vrijdag een bijeenkomst met alle collega's van Laudame. De ene keer is dit een borrel, de andere keer een teamactiviteit of cursus.
-
08:30Dagstart
-
09:00Cijfers presenteren interne afdelingen
Cijfers presenteren interne afdelingenHet unieke aan interim werken is dat je met veel verschillende bedrijfsculturen en collega's te maken krijgt. Aan jou de taak om jouw opgedane kennis en ervaring op passende manieren bij verschillende organisaties toe te passen. Je ziet verbanden en maakt koppelingen tussen organisaties en hun werkwijzen, zodat jij anderen vooruit kunt helpen.
-
10:00Overleg MT
-
11:00Werken aan meerjarenprognose
-
12:00Lunch
-
12:30Cijfers presenteren interne afdelingen
-
14:00Overleg accountant
-
14:30Junior-collega begeleiden
Junior-collega begeleidenJe bent niet alleen verantwoordelijk voor een afdeling of organisatieonderdeel, maar ook voor de collega's die daaronder vallen. Denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van junior-collega's. Je bent het aanspreekpunt voor vragen en voert regelmatig voortgangsgesprekken met collega's.
-
15:00Business case uitweken
-
08:30Dagstart
-
09:00Business case uitwerken
-
10:00Overleg MT
-
11:00Business case uitwerken
-
12:00Lunch
-
12:30Werken aan begrotingstool
Werken aan begrotingstoolHet is goed om af en toe stil te staan bij het hier en nu. Tegelijkertijd is het belangrijk om met elkaar vooruit te plannen en de verwachte financiën te bepalen in de begroting.
-
14:00Voortgangsgesprek stagiaire
-
15:00Werken aan begrotingstool
-
16:30Borrel op kantoor Laudame
“Tijdens een leuke werkdag is duidelijk geworden hoe de financiële verantwoording van een bepaald project in elkaar zit. Ook heb ik een interessant gesprek gevoerd met een manager over het functioneren van een afdeling; de manager gaf aan dat mijn advies echt van waarde is geweest.”
“Tijdens een minder leuke dag ontdek ik een fout in een factuur en wordt uit de administratie niet duidelijk wat de oorzaak van deze fout is. Bovendien is mijn net uitgebrachte advies hierop gebaseerd, dus hier baal ik van.”
Voorbeeld uit de praktijk
“Je bent gevraagd om mee te denken over een investeringsanalyse voor een nieuwe vestiging van een winkelketen. Hoe pak je dit aan?”
In de meeste gevallen beginnen dit soort projecten met een overleg waarin de plannen en verwachtingen uitgebreid besproken worden. Ook komen de kosten en baten aan bod: wat moet er betaald worden voor personeel, huur en onderhoud, en wanneer is de investering precies terugverdiend?
Er zijn verschillende methoden waarmee je dit kunt uitrekenen. Ook moet je bepaalde interne eisen in gedachten houden, bijvoorbeeld over rendement. Daarnaast onderzoek je de impact van omliggende winkels en doe je daar berekeningen over. Uiteindelijk combineer je al die berekeningen met marktgegevens, wat leidt tot een definitieve analyse. Hier schrijf je een financiële paragraaf over die wordt opgenomen in een uitgebreid investeringsplan. Wel kijk je verder dan alleen de financiën: je denkt ook mee over de andere onderdelen van het investeringsplan, aangezien alle investeringsfactoren met elkaar samenhangen. Sluit het investeringsplan bijvoorbeeld aan bij de strategie?
“Een manager wil een voorziening vormen voor verwachte kosten als gevolg van een mogelijke rechtszaak, en vraagt jou om advies. Wat doe je?”
Je gaat eerst in gesprek met de manager over waarom hij/zij een voorziening wil vormen en dus vooruit wil lopen op een betaling. Als dit duidelijk is, onderzoek je de status van de rechtszaak en analyseer je wat er al definitief is en wat niet. Vervolgens leg je jouw onderzoeksuitkomsten naast alle wet- en regelgeving over voorzieningen.
Je gaat toetsen of onder bepaalde condities wel of geen voorziening gevormd mag worden. Soms is het twijfelachtig; dan ga je terug naar de manager en vraag je hoe hij/zij hier tegenaan kijkt. Jullie gaan samen bekijken hoe dit grijze gebied toch duidelijk kan worden. Uiteindelijk komen jullie tot de conclusie dat de manager wel een voorziening mag vormen, waardoor de manager de daarbij horende boeking kan voorbereiden.
Deze onderzoeken verwerk je altijd in een rapport (position paper) met als doel interne en externe verantwoording. Hierin zet je uiteen wat je overwegingen zijn geweest en wat de omstandigheden waren.
Groeipad
Je kunt gebruikmaken van de Laudame Academy en het interne trainingshuis om jezelf te ontwikkelen. Hier is geen vastomlijnd budget voor, maar elke opleidingsmogelijkheid die past bij jouw functie of ontwikkeldoelen, is bespreekbaar.
- Finance Trainee
- Junior Controller
- Medior Controller
- Senior Controller
- Finance Manager
- Managing Consultant
Werken bij Laudame Financials
Laudame Financials optimaliseert de financiële bedrijfsvoering van opdrachtgevers (bijvoorbeeld Heineken, Eneco, Shell en PepsiCo) en versterkt op deze manier organisaties. Laudame is een Nederlandse zakelijke dienstverlener die financials bemiddelt voor zowel tijdelijke als vaste functies. Door kritisch te zijn tijdens het selectie- en aannameproces, realiseert Laudame de perfecte match tussen de ambities van financials en uitdagingen bij opdrachtgevers. De professionals staan daarbij centraal, in de overtuiging dat ook opdrachtgevers daar de vruchten van plukken. Onze belangrijkste vaardigheid is dan ook het inlevend vermogen in onze financials.
De bedrijfscultuur van Laudame kenmerkt zich door een sterk teamgevoel, verbeteringsgerichtheid en gedrevenheid. Collega’s bij Laudame zijn gericht op ontwikkeling en er wordt op een warme manier met elkaar gecommuniceerd. Daarnaast is er veel ruimte voor trainingen, opleidingen en natuurlijk ontspanning: denk aan onze kantoorkroeg inclusief pubquizzen, barbecues, sportactiviteiten en de jaarlijkse skivakantie met het hele team.
- Hoofdkantoor in Rotterdam
- Actief in Nederland
- 30% / 70%
- 90 werknemers in Nederland